15 Ocak 2012 Pazar

Çocuk Eğitimi El Kitabı

          Hamile kaldıktan sonra okuduğum ilk kitap eğitim kitabı Haluk Yavuzer'in yazmış olduğu Çocuk Eğitimi El Kitabı'ydı. Daha önce de çocuk gelişimi kitapları okumuştum ama ders geçmek amacıyla olduğundan bu kadar ilgilenmiyordum tabii. Kitabı çok beğendim. Kısa fakat öz yazılmış. 2yaş ile gençlik yaşlarına kadar olan geniş bir yaş dilimi ele alınmış.Yani her konu anlatılmamış sadece genel olarak bazı konulara değinilmiş. Anne babaları gruplandırmış(baskıcı, Yazarın kendisinin de ifade ettiği gibi, daha çok anne babaların sıklıkla yapıyor oldukları pedagojik hatalardan yola çıkılarak, uygulamadaki yanlışlar doğrularla beraber resimler eşliğinde verilmiş. Bu da kitabın zevkle okunmasını sağlamış. Mesela aşağıdaki resimlerde anne, TV seyretmeden önce pijamalarını giymeleri gerektiği konusunda anlaştıklarını çocuklara uzuuun uzun ve kızarak anlatıyor. Burada, Haluk Yavuzer annenin kısa cümle kurması gerektiğini yeri geldiğinde bir kelimenin çocuklarda uzun konuşmalardan çok daha fazla etkili olacağını söylüyor. Nitekim buradaki çocuk anneye kulağını tıkamış görüldüğü gibi.Allah bilir duymamak için bağırıyorlardır da:)
                Elizabeth Pantley "Çocuğunuzla İşbirliği Yapın" kitabında bu olaya "ebeveyn sağırlığı" diyerek açıklık getiriyor yani çocuk artık ebeveynini duymaz, duysa da umursamaz anlamına geldiğini söylüyor. Zaten iki kitap birbirine oldukça benziyor. Elizabeth Pantley'in kitabı biraz daha kapsamlı. Onu da daha sonra yazmayı düşünüyorum.*

                    Buradaki resimde ise anne tek kelimeyle olayı hallediyor:)
                 Her bölüm başında, bir düşünürün çocuk eğitimiyle ilgili bir sözüne yer verilmiş. Konulara uygun vaka örnekleri dikkat çekici. Ayrıca bölüm sonlarında "Öneriler" başlığı altında bölümün bir özeti yer alıyor.
                    
                     Benim bu kitaptan öğrendiklerim:
  1. Sabırlı olun.
  2. Çocuğunuza ve kişiliğine saygı duyun. O da bir birey unutmayın.
  3. Çocuğunuzu aktif olarak dinleyin.
  4. Çocuğunuza duygularını ifade etmeyi öğretin.
  5. "Sen" mesajı yerine "ben" mesajı verin. Yani eleştiri ifadeleri kullanmak yerine kendi duygularınızdan bahsedin. 
  6. Olumlu düşünün, kendinizi sevin, mutlu olun ve mutlu olmayı öğretin.
  7. Çocuğunuzu sevdiğinizi belli edin, onu okşayın, öpün, ona onu çok sevdiğinizi söyleyin.
  8. Ceza yerine başka alternatifler bulun.(Mola yöntemi olabilir. Sinirlendiği zaman siniri yatışana kadar odasına göndermek gibi.
  9. Görmek istediğiniz davranışları sergileyin.
  10. Çocuğu takdir edin.
  11. Yaşına göre sorumluluklar verin. Kendine güvensin diye.
  12. Çocukların sorularına kısa fakat gerçek-doğru cevaplar verin.
  13. Çocukları yemek yemek için zorlamayın; asla bağırmayın ve dövmeyin yemek yemiyor diye ters teper.
  14. Uyku düzenine alıştırın, kendi yanınızda uyutmayın (Bu konuyu çok kısa geçmiş yazar, başka kitaplardan takviye alınmalı bence bu kadar kolay değil çünkü malesef:)
  15. Çocuğun yeteneklerini ön plana çıkarın. Sevdikleri şeyleri anlatmasına izin verin.  (Bu daha çok öğretmenler için söylenmiş ki öğretmenler derslerde başarı gösteremeyen çocuklara bu şekilde başarılı olma hissini tattırsınlar diye:)
  16. Mümkünse 3 yaşına kadar kreşe göndermeyin. (Bu da benim işime geliyor tabii çalışmadığım için pişmanlık duygusunu bastırmak için:)
  17. Sorunları çocuğunuzla beraber çözün.
          Kitapta yer alan iki sözle bitireyim:
              Çocuklar oyunla eğitilmelidir çünkü oyun çocuğun doğal bir etkinliğidir. 
    İbn-i Sina
    Çocuğuna gerçek servet bırakmak isteyen, ona iyi dinlemeyi öğretir.
    Publilus Syrus



    Elizabeth Pantley'nin kitabı daha önce Seyyaf'ın Annesi tarafından özetlenmişti ben de ondan görüp okumuştum zaten, unutmuşum. Sonradan sitesinde gezerken görünce hatırladım. Buradan ona tekrar teşekkür ediyorum:) Okumak isteyenler için: http://seyyafinannesi.wordpress.com/2011/06/02/cocugunuzla-isbirligi-yapabilme/

    3 yorum:

    1. ben teşekkür ederim bu inceliğinden dolayı:) Ben de Haluk Yavuzer'in kütüphanedeki kitaplarını incelemiştim, bir türlü okumaya sıra gelmemişti, hep merak ediyorum. Malum kendisi epey bir meşhur alanında. Ama yine de biraz daha bekleyecek sanırım, sırada çookk kitap var :)

      YanıtlaSil
    2. Estağfirullah ne demek:) Ben de şimdi sizin okuduğunuz İki Yaşındaki Çocuğum Büyürken Kitabının bir yaşındakilere yazılmış olanını okuyorum. Onu da sizin sayenizde buldum. 1 yaş için pek kitap bulamamıştım. Yine teşekkür ederim:)

      YanıtlaSil
    3. Merhaba
      Geleceğimizin teminatları abaküs eğitimi sayesinde zihinsel faliyetlerini geliştiriyor. Hayatları boyunca faydasını görebilecekleri gelişmeler kaydediyorlar. Ayrıntılı bilgi için:
      Mental Aritmetik

      YanıtlaSil